Газове и смеси с модифицирана атмосфера
Консервиране на месо и птици с MAPAX
Предимства на модифицираната атмосфера за животинските протеини
Месото и птичите продукти са особено податливи на бактериален растеж поради високата си водна активност и съдържание на хранителни вещества. Модифицираната атмосфера може да играе важна роля за инхибиране на замърсяването на месни и птичи продукти в резултат на микроорганизми.
Въз основа на нашето широко портфолио от газове за хранителни цели, опаковките с модифицирана атмосфера (MAP) могат да удължат срока на годност на месото и птиците, без да променят техните физични или химични свойства или да добавят неестествени съставки. Това е естествен метод, който бързо набира популярност в световен мащаб. В много случаи тя може да допълни и алтернативните методи за съхранение.
Нашите модифицирани атмосфери MAPAX за месо и птици могат да ви помогнат да:
- Увеличаване на продажбите чрез задоволяване на нарастващото търсене на пресни и естествено консервирани продукти
- Удължете срока на годност без химикали или замразяване
- Увеличете срока на годност по цялата дистрибуторска верига с дни или дори седмици
- Запазват вкуса, текстурата и външния вид
- Повишаване на ефективността на производството и дистрибуцията
MAPAX за месо
Разработихме гама от MAPAX решения, насочени специално към предизвикателствата, пред които са изправени специалистите по месо (говеждо и свинско).
Месото е стерилно за начало, но когато се издълбае, повърхностите, изложени на околния въздух, осигуряват отлични условия за растежа на бактериите. Мляното месо естествено е още по-изложено.
Най-общо казано, въглеродният диоксид (CO2) има силен инхибиращ ефект върху растежа на бактериите в месото и птиците. Аеробният род Pseudomonas е най-големият проблем за прясното месо.
Обезцветяването, причинено от окисляването на червения пигмент в месото, е друго предизвикателство. За да се запази червеният цвят, атмосферата за прясно месо трябва да съдържа повишени нива на кислород (60 - 80%). Това поддържа високи нива на кислород в миоглобина на месото. Силно пигментираните меса, като говеждото, изискват по-високи концентрации на кислород от меса с ниски нива на пигментация като свинското.
С правилните смеси MAPAX практическият срок на годност на опакованите от потребителите меса може да бъде удължен от 2-4 дни на 5-8 дни при +3,33oC (37,99oF). Ако при дистрибуцията се използват мастерни опаковки, високите нива на CO2 могат допълнително да увеличат срока на годност.
MAPAX за домашни птици
Също така разработихме гама от MAPAX решения, съобразени с нуждите на преработката на домашни птици.
Домашните птици са много податливи на бактериално разваляне, миризма, обезцветяване и биохимично влошаване. Стерилната тъкан от домашни птици бързо се замърсява по време на процеса на обработване.
Практическият срок на годност на опакованите с газ домашни птици е някъде между 16 и 21 дни. За разлика от червените меса, домашните птици не претърпяват необратимо обезцветяване на повърхността на месото в контакт с кислород.
Развалянето на суровите домашни птици се причинява главно от микробния растеж, подхранван по-специално от родовете Pseudomonas и Achromobacter. Тези аеробни бактерии са ефективно инхибирани от модифицирани атмосфери, съдържащи CO2. Нива на CO2 над 20% са необходими за значително удължаване на срока на годност на домашните птици.
За да се избегнат проблеми, свързани с нарушена опаковка или прекомерно втечняване на продукта , съотношението газ/продукт трябва да се увеличи, ако се използват по-високи нива на CO2. Когато колапсът на опаковката не е проблем (например насипни или основни торби), се препоръчва 100% CO2. Както в опаковките за търговия на дребно, така и в насипни опаковки с модифицирана атмосфера, азотът се използва като инертен газ за допълване.