Газове и смеси с модифицирана атмосфера

Консервиране на месо и птици с MAPAX

Запазване на качеството на месото и птиците с поръчкови MAPAX® газове и смеси от Linde - идеалният начин за създаване на опаковки с модифицирана атмосфера, които удължават срока на годност - по естествен начин
Предимства на модифицираната атмосфера за животинските протеини

Месото и птичите продукти са особено податливи на бактериален растеж поради високата си водна активност и съдържание на хранителни вещества. Модифицираната атмосфера може да играе важна роля за инхибиране на замърсяването на месни и птичи продукти в резултат на микроорганизми.

Въз основа на нашето широко портфолио от газове за хранителни цели, опаковките с модифицирана атмосфера (MAP) могат да удължат срока на годност на месото и птиците, без да променят техните физични или химични свойства или да добавят неестествени съставки. Това е естествен метод, който бързо набира популярност в световен мащаб. В много случаи тя може да допълни и алтернативните методи за съхранение.

Нашите модифицирани атмосфери MAPAX за месо и птици могат да ви помогнат да:

  • Увеличаване на продажбите чрез задоволяване на нарастващото търсене на пресни и естествено консервирани продукти
  • Удължете срока на годност без химикали или замразяване
  • Увеличете срока на годност по цялата дистрибуторска верига с дни или дори седмици
  • Запазват вкуса, текстурата и външния вид
  • Повишаване на ефективността на производството и дистрибуцията
Packaging for meat patties
MAPAX за месо

Разработихме гама от MAPAX решения, насочени специално към предизвикателствата, пред които са изправени специалистите по месо (говеждо и свинско).

Месото е стерилно за начало, но когато се издълбае, повърхностите, изложени на околния въздух, осигуряват отлични условия за растежа на бактериите. Мляното месо естествено е още по-изложено.

Най-общо казано, въглеродният диоксид (CO2) има силен инхибиращ ефект върху растежа на бактериите в месото и птиците. Аеробният род Pseudomonas е най-големият проблем за прясното месо.

Обезцветяването, причинено от окисляването на червения пигмент в месото, е друго предизвикателство. За да се запази червеният цвят, атмосферата за прясно месо трябва да съдържа повишени нива на кислород (60 - 80%). Това поддържа високи нива на кислород в миоглобина на месото. Силно пигментираните меса, като говеждото, изискват по-високи концентрации на кислород от меса с ниски нива на пигментация като свинското.

С правилните смеси MAPAX практическият срок на годност на опакованите от потребителите меса може да бъде удължен от 2-4 дни на 5-8 дни при +3,33oC (37,99oF). Ако при дистрибуцията се използват мастерни опаковки, високите нива на CO2 могат допълнително да увеличат срока на годност.

Packaged meat in a yellow plastic tray
MAPAX за домашни птици

   Също така разработихме гама от MAPAX решения, съобразени с нуждите на преработката на домашни птици.

   Домашните птици са много податливи на бактериално разваляне, миризма, обезцветяване и биохимично влошаване. Стерилната тъкан от домашни птици бързо се замърсява по време на процеса на обработване. 

   Практическият срок на годност на опакованите с газ домашни птици е някъде между 16 и 21 дни. За разлика от червените меса, домашните птици не претърпяват необратимо обезцветяване на повърхността на месото в контакт с кислород. 

   Развалянето на суровите домашни птици се причинява главно от микробния растеж, подхранван по-специално от родовете Pseudomonas и Achromobacter. Тези аеробни бактерии са ефективно инхибирани от модифицирани атмосфери, съдържащи CO2. Нива на CO2 над 20% са необходими за значително удължаване на срока на годност на домашните птици. 

   За да се избегнат проблеми, свързани с нарушена опаковка или прекомерно втечняване на продукта , съотношението газ/продукт трябва да се увеличи, ако се използват по-високи нива на CO2. Когато колапсът на опаковката не е проблем (например насипни или основни торби), се препоръчва 100% CO2. Както в опаковките за търговия на дребно, така и в насипни опаковки с модифицирана атмосфера, азотът се използва като инертен газ за допълване. 

Някакви въпроси?

Един от нашите експерти ще се радва да обсъди вашите нужди, да отговори на вашите въпроси и да предостави по-подробна информация
Свържете се с нас